Blog

Categorie: Gasten
Jan Heinen6-06-2016 9:44
Donderdag 26 mei vond in Utrecht een Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Registercontrollers plaats (VRC). Op die ALV heeft de VRC gekozen voor een zelfstandige koers. Daarbij viel het besluit de samenwerking die de VRC nu heeft met de NBA (in het NBAVRC) op te zeggen. Ik ben best onder de indruk van de ontwikkelingen op dit vlak en van de keuze voor een eigen koers. Voor mij in ieder geval reden genoeg om een blog te schrijven naar aanleiding van deze gebeurtenis.

Achtergronden
De Registercontroller (RC) is een postacademische titel die bestaat naast de titel van Registeraccountant (RA)....
3427bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Jan Heinen28-01-2016 9:16
Volkswagen (VW) was volop in het nieuws. Het gesjoemel met software om auto's gunstiger te laten scoren ten aanzien van verbruik en uitstoot roept heftige reacties op. De tests werden en worden natuurlijk ook al op andere manieren gemanipuleerd, maar software zo instellen dat testresultaten gunstiger uitvallen dan de motor eigenlijk presteert is de overtreffende trap. De gevolgen voor VW kunnen fors zijn. Naast de miljarden aan boetes die het concern boven het hoofd hangen is het imago flink beschadigd. Dat alles is gebeurd onder het toeziend oog van finance binnen VW.

De zoektocht naar de schuldige
Op dit moment...
3775bekeken
Geen reacties
Categorie: Gasten
Jan Heinen14-09-2015 10:02
Na elk incident in een organisatie of in de maatschappij barst de discussie weer los. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Na een analyse van wat fout is gegaan volgt bijna steevast de roep om meer regels. Ook de laatste crisis die we bijna achter de rug hebben heeft weer een ware hausse aan regels, richtlijnen en procedures opgeleverd. Zo hebben we als maatschappij nu onder andere de beschikking gekregen over Basel en de bankierseed voor banken en Solvency voor verzekeraars. Ook andere maatregelen die we hebben genomen zijn in de categorie van “gij zult” of “gij mag niet meer”.

Een...
3623bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Jan Heinen24-08-2015 11:55
Als CFO vorm je een tandem met de CEO. Je ondersteunt de CEO bij het aansturen van de organisatie en draagt zorg voor de juistheid van de resultaten van een organisatie. De CEO en de CFO zijn belangrijke spelers bij tot het al dan niet succesvol zijn van een organisatie. Ook bij fraudegevallen die we bijvoorbeeld hebben gezien in het verleden kun je stellen dat de CEO én de CFO een cruciale rol hadden. Als CFO moet je sterk in je schoenen staan om de organisatie een goede toekomst te geven!

CFO: een dynamische en veeleisende rol
Wanneer je als...
3028bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Jan Heinen18-05-2015 12:49
Wij zijn vanuit PLUC! al een tijdje bezig met ons “Finance on a Mission” initiatief. Het idee voor dat initiatief komt voort uit de zichtbare kloof tussen de manier waarop de financieel professional wordt opgeleid en de uitdagingen waar de financieel professional in de praktijk voor wordt geplaatst. In een eerder blog gaf ik al aan dat het een keuze wordt tussen meebewegen en uitsterven. Half september publiceerde de NBA/VRC een “visie op de financieel professional”. Daar zijn wij blij mee als PLUC!, omdat het de richting die wij enkele jaren geleden hebben ingezet ondersteunt. De NBA/VRC geeft vanuit de...
3362bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Jan Heinen15-05-2014 11:30
Ik moet iets bekennen. Bij de start van mijn werkzame leven had ik een heel andere visie op het beroep van controller dan ik nu heb. Tot aan (en even voorbij) mijn opleiding tot Register Controller was ik namelijk van mening dat de vraag wat een organisatie doet irrelevant is voor het goed uit kunnen oefenen van het werk als controller. Daar ben ik intussen vanaf gestapt. Het is van cruciaal belang wat een organisatie doet voor je werk als controller! Het belang zit vooral in de “klik” die je met de activiteiten van je organisatie hebt.

De rol van...
Categorie: Algemeen
Jan Heinen16-01-2014 15:21
Het lukt ons Finance Professionals maar niet ons te ontworstelen aan de discussie of we nu een business partner moeten zijn of een scorekeeper. Al minimaal 15 jaar vermaken we ons met deze discussie, met af en toe een nadruk op de business partner of op de scorekeeper. Die zwaai is dan vaak ingegeven door hoe goed het gaat met de economie of door een schandaal. Eigenlijk is het een non-discussie. Het ‘scorekeeper kamp’ roept dat eerst “de basis op orde” moet zijn. De ‘Business Partner partij’ benadrukt dat we vooral mee moeten denken met de organisatie en vooruit moeten...
4130bekeken
Geen reacties
Categorie: Gasten
Marinus de Pooter21-11-2013 11:28
Organisatiebrede interne beheersing

De ‘huisregels’ van de organisatie blijken in de praktijk een verwaarloosd onderwerp. Doorgaans is er geen goed overzicht aanwezig van alle geldende reglementen, voorschriften, richtlijnen, procedures, protocollen, instructies enzovoort. Duidelijkheid over deze onderlinge afspraken is echter essentieel voor effectieve en efficiënte samenwerking. Dit artikel gaat over het vinden van een passende balans tussen zelforganisatie en sturing, tussen vrijlaten en voorschrijven, tussen vertrouwen en controleren bij alle aspecten van beleidsrealisatie en bedrijfsvoering.


Ondernemers en bestuurders starten activiteiten die zij kansrijk achten om daar voordelen uit te behalen. Door bedrijfsactiviteiten te beginnen of over te nemen, hebben zij te...
4074bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Jan Heinen31-10-2013 10:31
Otwin van Dijk (2e kamerlid van de PvdA) gaat vandaag aan Staatsecretaris Van Rijn vragen in gesprek te gaan over het instellen van een “overhead-norm”. Mocht het werkelijk zo ver komen dat een overhead-norm nodig blijkt, is dat natuurlijk een brevet van onvermogen voor de sector. Het is een signaal dat (een deel van) de sector zelf nog niet doorheeft wat het betekent om doelmatig met middelen om te gaan. Ook zegt het iets over de financieel professional van de instelling die boven het “acceptabele” niveau van overhead zit. Bovendien gaat het sturen op een norm helemaal niet werken. De...
3141bekeken
Geen reacties
Categorie: Gasten
Jan Heinen16-09-2013 12:16
Gisteren werd in een uitzending van Zembla ingegaan op Vion. Vion zou frauderen met het “beter leven” keurmerk door ook “gewoon” vlees te leveren als “beter leven” vlees. Op dat “beter leven” vlees zit een hogere marge. We weten nog niet of het waar is natuurlijk. Als het waar is hebben we opnieuw een schandaal te pakken in de vleesverwerkende industrie. Dat zal niet helpen bij het beeld dat we hebben over de vleesverwerkende industrie. Maar, los van of het nieuwe schandaal waar is, als Financial bij Vion kun je nu sowieso aan de bak! Waarom? Omdat de signalen wijzen...
2240bekeken
Geen reacties
Top vacatures
XN1kJpaC7bzM7ULJ.jpg
Financieel Directeur MKB bedrijf
[chapo]
De Meern - Utrecht
BEKIJK VACATURE
W9c0OGF5SNTidE0g.jpg
EMEA Business Controller - Strong Business Partner
[chapo]
Schiphol Region
BEKIJK VACATURE
XKX5I6TLk_whVVlC.jpg
Investment Controller - Venture Capital fonds CLOSED
[chapo]
Rotterdam
BEKIJK VACATURE
W9cwrH1ay8tyPnAt.jpg
Head of Group Control - (€150K - €200K) CLOSED
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE
W_RalWQfJGMDOY_G.jpeg
Manager Concern Control - Kernwoorden: finance, people- en proces manager - ON HOLD
[chapo]
Regio Hilversum
BEKIJK VACATURE
XFRQnJcIh4jNA_gE.jpg
Director of Finance in de Biotech - Final stage, no more candidates
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE
XEXh1P2a5UAUZTw6.jpg
Business Finance Manager - WOLF in SCHAAPSKLEREN - CLOSED
[chapo]
Amsterdam Zuid
BEKIJK VACATURE
XBeISmcZbP1j-2Rd.jpg
Controller - Internationaal - Zakelijke Dienstverlening
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE
W_RalWQfJGMDOY_G.jpeg
Business Controller met een fantastisch startproject - INGEVULD
[chapo]
Regio Hilversum
BEKIJK VACATURE
W9c1sdZy6T6yjd28.jpg
International Business Controller - HiTech - Double Digit growth - NO MORE CANDIDATES
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE

Referenties

Patrick Speek

CFO Infotheek

Edwin is a focused and dedicated headhunter who manages to pull people from the tough labor market with skills and personality that match both the hiring manager and the organization for which Edwin is recruiting.

Lees meer...

Arnold Wever

Kandidaat

Edwin heeft een groot netwerk met voormalige big4 professionals en wist mij via dit netwerk te vinden voor een positie die perfect matched met mijn profiel. Edwin is iemand die je goed op de hoogte houdt en ook echt probeert te helpen met je voorbereiding voor de interviews en daarin vertrouwen brengt. Ik ben zeer tevreden over de verbinding die ik met Edwin heb gemaakt en beveel hem dan ook van harte aan.

Marcel Eggenkamp, CFO Redevco

David Hunter, in de persoon van Edwin van Lier ken ik al meerdere jaren en is een belangrijk persoon om als CFO geïnformeerd te worden over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Edwin heeft onlangs in ons finance team op zowel permanent als interim basis enkele vacatures voor ons vervuld.

Lees meer...

Learning & development
Finance On A Mission: ‘A Digital Mindset'’

Op 04 oktober, tijdens Finance on a Mission 2018, is de nieuwe datum voor Finance on a Mission 2019 aangekondigd door Jan Heinen. Dit is geworden; donderdag 31 oktober 2019!

Het thema van Finance on a Mission wordt: “Skill shift in the modern age”.

Wij gaan nu aan de slag met het zoeken van de locatie en het bouwen van een fantastisch programma.

Meer informatie over FOAM2019 volgt zo snel mogelijk. 

 

Lees meer

PE Café: Financieel leiderschap en effectieve teams

De huidige ontwikkelingen vragen om leiderschap en regie! Maar ook om het bouwen van teams die effectief zijn in het implementeren van de juiste veranderingen. Maar wat zijn nou effectieve teams?

Hoe bouw je ze, hoe hou je ze effectief en hoe leid je ze? Het november PE-café heeft leiderschap en effectiviteit van teams centraal staan. Je krijgt concrete handvatten van experts op dit gebied.

Lees meer

Social media
Linkedin
Contactformulier
Contactgegevens

David Hunter & Associates B.V.
Nest Gebouw | Laan van Kronenburg 14 | 1183 AS Amstelveen | The Netherlands