Een Financial Challenger doet wat nodig is

Jan Heinen 14-9-2015 10:02
Categorieën: Gasten

Na elk incident in een organisatie of in de maatschappij barst de discussie weer los. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Na een analyse van wat fout is gegaan volgt bijna steevast de roep om meer regels. Ook de laatste crisis die we bijna achter de rug hebben heeft weer een ware hausse aan regels, richtlijnen en procedures opgeleverd. Zo hebben we als maatschappij nu onder andere de beschikking gekregen over Basel en de bankierseed voor banken en Solvency voor verzekeraars. Ook andere maatregelen die we hebben genomen zijn in de categorie van “gij zult” of “gij mag niet meer”.

Een regel voor alles
Waar komt die drang vandaan om alles in regels en procedures te zetten? Wat heeft ons overtuigd van het feit dat we met de juiste regels, al dan niet gekoppeld aan een bonus, mensen kunnen prikkelen de goede dingen te doen? De economische wetenschap is daar volgens mij grotendeels debet aan. De economische wetenschap ziet de mens nog altijd als een rationeel wezen, met voorspelbaar gedrag. De extra regels en procedures die we in het leven hebben geroepen gaan ons niet behoeden voor de volgende crisis. Sterker nog, we gaan met structureel meer kosten op weg naar een volgend schandaal.

Wanneer regels ineffectief worden
Regels worden gemaakt op basis van een specifieke situatie. Wanneer we worden geconfronteerd met een nieuwe situatie, voldoen de regels niet meer. Het volgen van de regels in een nieuwe situatie kan zelfs leiden tot een compleet ongewenst resultaat. Zeker binnen organisaties waar veel professionals werken is het zichtbaar dat de echt betrokken professionals lijden onder meer regels. Het gaat ten koste van de productiviteit, en in veel gevallen zie je een vorm van “playing the system” ontstaan; binnen de regels buigen we het zo dat we toch kunnen doen wat we nodig achten. Regels trekken energie weg uit een organisatie. Die energie komt terug zodra ruimte ontstaat om voor een specifieke situatie een creatieve oplossing te brengen. Kunnen dan alle regels weg? Dat denk ik niet. Een basis set aan regels blijft nodig, maar de uitdaging is het vinden van de balans tussen wat nog effectief is en wanneer we te maken hebben met regels die ineffectief zijn. “Alle verkeer van rechts gaat voor” kan een heel effectieve regel zijn, zonder een kruispunt helemaal vol te moeten hangen met verkeersborden, verkeerslichten en waarschuwingen.

De benodigde vernieuwing
Binnen de economische wetenschap staat gelukkig een aantal mensen op dat anders naar de werkelijkheid kijkt. Heel voorzichtig zie je gedragseconomen het podium pakken, die de nadruk leggen op het irrationele in het menselijk handelen. Wat zij doen is opereren op het snijvlak tussen economie en psychologie. En daar ligt de echte vernieuwing die ons vakgebied nodig heeft. De psychologie en een goed inzicht in het menselijk handelen kan ons vakgebied redden. Wat we nodig hebben is een beweging die zich focust op mensen die vanuit zichzelf het goede willen doen, ook in het belang van een ander. Waarom en onder welke voorwaarden handelen mensen zo dat een ander daar belang bij heeft? Een stap naar het verdiepen in de psychologie vraagt veel van traditioneel opgeleide economen. Maar de financieel professional die écht iets wil bereiken in de organisatie zet deze stap.

De ontwikkeling van de financial challenger
De financial challenger is de financial van de toekomst. De financial challenger legt de focus van haar of zijn ontwikkeling vooral op wat mensen beweegt. Psychologische inzichten zijn essentieel in het weten wat mensen beweegt, en daarmee in het beïnvloeden van mensen. Deze inzichten zijn hét onderscheidende element van de financial challenger. Ze helpen de financial challenger bij het uitdagen van regels en het ondersteunen van creativiteit en professioneel gedrag. Bovendien helpen ze de financial challenger in het vinden van de drijfveren die ervoor zorgen dat de collega’s in de organisatie het goede willen doen, vanuit zichzelf.
Een financial challenger doet namelijk wat nodig is, niet persé wat van haar of hem wordt gevraagd.

Op ons Finance on a Mission congres op 18 november 2015 zorgt psycholoog Andreas Wismeijer voor een broodnodig inzicht in het menselijk brein. Hij gaat in op waarom we soms dingen niet zeggen die we wel zouden moeten zeggen. Essentiële kennis voor de financial challenger dus!

Wil je een mooi voorproefje van wat de psychologie voor onze beroepsgroep kan betekenen?

volg deze link naar een mooie TED talk van Barry Schwartz

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Top vacatures
XN1kJpaC7bzM7ULJ.jpg
Financieel Directeur MKB bedrijf
[chapo]
De Meern - Utrecht
BEKIJK VACATURE
W9c0OGF5SNTidE0g.jpg
EMEA Business Controller - Strong Business Partner
[chapo]
Schiphol Region
BEKIJK VACATURE
XKX5I6TLk_whVVlC.jpg
Investment Controller - Venture Capital fonds CLOSED
[chapo]
Rotterdam
BEKIJK VACATURE
W9cwrH1ay8tyPnAt.jpg
Head of Group Control - (€150K - €200K) CLOSED
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE
W_RalWQfJGMDOY_G.jpeg
Manager Concern Control - Kernwoorden: finance, people- en proces manager - ON HOLD
[chapo]
Regio Hilversum
BEKIJK VACATURE
XFRQnJcIh4jNA_gE.jpg
Director of Finance in de Biotech - Final stage, no more candidates
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE
XEXh1P2a5UAUZTw6.jpg
Business Finance Manager - WOLF in SCHAAPSKLEREN - CLOSED
[chapo]
Amsterdam Zuid
BEKIJK VACATURE
XBeISmcZbP1j-2Rd.jpg
Controller - Internationaal - Zakelijke Dienstverlening
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE
W_RalWQfJGMDOY_G.jpeg
Business Controller met een fantastisch startproject - INGEVULD
[chapo]
Regio Hilversum
BEKIJK VACATURE
W9c1sdZy6T6yjd28.jpg
International Business Controller - HiTech - Double Digit growth - NO MORE CANDIDATES
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE