De VRC kiest voor een eigen koers

Jan Heinen 6-6-2016 9:44
Categorieën: Gasten
Donderdag 26 mei vond in Utrecht een Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Registercontrollers plaats (VRC). Op die ALV heeft de VRC gekozen voor een zelfstandige koers. Daarbij viel het besluit de samenwerking die de VRC nu heeft met de NBA (in het NBAVRC) op te zeggen. Ik ben best onder de indruk van de ontwikkelingen op dit vlak en van de keuze voor een eigen koers. Voor mij in ieder geval reden genoeg om een blog te schrijven naar aanleiding van deze gebeurtenis.

Achtergronden
De Registercontroller (RC) is een postacademische titel die bestaat naast de titel van Registeraccountant (RA). De studie is eind jaren tachtig van de vorige eeuw in het leven geroepen om een antwoord te geven op de groeiende vraag naar financieel professionals met een basis in en focus op het bedrijfsleven, de non-profit sector en overheidsorganisaties. Uiteraard hadden ook RA’s hun weg gevonden naar deze organisaties, maar de basis van de RA lag in de controlepraktijk. RA’s die buiten de controlepraktijk werken werden aangeduid als Accountant in Business. Vanaf de start van de VRC werd aansluiting gezocht bij de NBA. Het achterliggende idee? De belangen van de RC en de RA (in business) zijn nagenoeg gelijk en de NBA heeft een slagkracht die de toen nog kleine VRC niet kon opbrengen. Bovendien zijn kosten te delen door aan te sluiten bij de NBA.

Aanleiding voor de breuk met de NBA
De samenwerking met de NBA heeft vaker onder druk gestaan. Dit keer is echter besloten de samenwerking te beëindigen. Daar is een aantal redenen voor opgevoerd. De belangrijkste redenen die ik zie zijn: 

Belangen van de NBA zijn niet gelijk aan die van de VRC
De NBA dient primair de belangen van de RA, en dan ook nog eens die van de RA in de controlepraktijk. Dat de belangen niet gelijk zijn blijkt vooral uit het feit dat de NBA heeft besloten een nieuwe variant van de RA opleiding te lanceren. Dat is een variant die zich direct focust op de financieel professional die “in business” gaat., een rechtstreekse concurrent dus van de RC opleiding. Deze ontwikkeling geeft het grootste deel van de VRC het gevoel dat de NBA doelen nastreeft die de VRC op de lange termijn schade toebrengen.

De focus op de NBA belemmert internationale samenwerking
De VRC is op zoek naar internationale samenwerking met vergelijkbare titelhouders in andere landen. Daarin wil de VRC snelheid maken. De NBA heeft daar niet dezelfde behoefte in en is bovendien meer gefocust op Nederland. Deze ongelijkheid in focus en behoeften geeft een onnodige vertraging in de internationale samenwerking.

Wat vind ik van de ontwikkelingen?
Ik steun de eigen koers die de VRC kiest. Ook ik geloof dat het noodzakelijk is de titel van RC verder te laden en internationale samenwerking te zoeken. Het is lastig deze focus goed af te dwingen binnen de NBA. Binnen de NBA is de VRC een klein onderdeel en het is logisch dat de focus van de NBA ligt op de RA. Dat gaat echter ten koste van de VRC.

Binnenkort nog een belangrijke vergadering
In de ALV van 26 mei is dus besloten de bestuurlijke samenwerking in de NBAVRC op te zeggen. Een aantal praktische vragen staat nog wel open. Gaat dit bestuur de nieuwe richting vormgeven? Hoe gaat de zelfstandige VRC verder vorm krijgen (eigen bureau/huisvesting etc.)? Het zijn wezenlijke vragen die de toekomst van de VRC gaan bepalen. Ben je RC en gaat de titel je aan het hart? Ik nodig je van harte de volgende ALV te bezoeken. Discussieer mee en help de VRC de juiste koers te kiezen.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Top vacatures
XN1kJpaC7bzM7ULJ.jpg
Financieel Directeur MKB bedrijf
[chapo]
De Meern - Utrecht
BEKIJK VACATURE
W9c0OGF5SNTidE0g.jpg
EMEA Business Controller - Strong Business Partner
[chapo]
Schiphol Region
BEKIJK VACATURE
XKX5I6TLk_whVVlC.jpg
Investment Controller - Venture Capital fonds CLOSED
[chapo]
Rotterdam
BEKIJK VACATURE
W9cwrH1ay8tyPnAt.jpg
Head of Group Control - (€150K - €200K) CLOSED
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE
W_RalWQfJGMDOY_G.jpeg
Manager Concern Control - Kernwoorden: finance, people- en proces manager - ON HOLD
[chapo]
Regio Hilversum
BEKIJK VACATURE
XFRQnJcIh4jNA_gE.jpg
Director of Finance in de Biotech - Final stage, no more candidates
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE
XEXh1P2a5UAUZTw6.jpg
Business Finance Manager - WOLF in SCHAAPSKLEREN - CLOSED
[chapo]
Amsterdam Zuid
BEKIJK VACATURE
XBeISmcZbP1j-2Rd.jpg
Controller - Internationaal - Zakelijke Dienstverlening
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE
W_RalWQfJGMDOY_G.jpeg
Business Controller met een fantastisch startproject - INGEVULD
[chapo]
Regio Hilversum
BEKIJK VACATURE
W9c1sdZy6T6yjd28.jpg
International Business Controller - HiTech - Double Digit growth - NO MORE CANDIDATES
[chapo]
Amsterdam
BEKIJK VACATURE